Affiliate marketing

Instagram inzetten voor affiliate marketing

Instagram is een zeer populair onder jongeren. De tijd die mensen op Instagram besteden wordt steeds langer en het aantal gebruikers groeit ook nog steeds.

Logisch dus dat mensen ook geld verdienen met Instagram. Een van de manieren waarmee ze dit doen is Affiliate marketing. 

Als je op deze pagina terecht bent gekomen is de kans groot dat je aan het kijken bent of Instagram interessant is om in te zetten voor affiliate marketing. In dit artikel lees je alles over of het interessant is en hoe je het in kunt zetten. 


Wat is affiliate marketing?

Affiliate Marketing is het promoten van iemand anders zijn producten. In ruil hiervoor krijg je per uitgevoerde actie zoals een aankoop een vergoeding, ook wel commissie genoemd. 

Je krijgt dus alleen betaald als iemand zich ook daadwerkelijk registreert of een product koopt. Dit maakt het model voor zowel adverteerders als affiliates interessant. Maak je geen sales? Dan verdien je dus ook niets.


Waarom is affiliate marketing via instagram interessant?

Er zijn verschillende manieren om affiliate marketing in te zetten. Het belangrijkste is dat je bezoekers hebt of mensen die je acties zien, een publiek. 

De meeste affiliates gebruiken hiervoor een eigen site maar als je zelf een publiek hebt op bijvoorbeeld Instagram of weet hoe je veel volgers daar op kunt krijgen dan kan het een grote kans voor je zijn.

Stel je hebt 10.000 volgers en je post iets over nieuwe schoenen die te koop zijn bij een bepaalde winkel. Hierbij zet je een link in je biografie waarna je verwijst. Als dan 100 mensen doorklikken en 10 kopen daadwerkelijk iets dan kun je al snel €100 verdienen.

Natuurlijk moet de post wel relevant zijn voor jouw volgers. Let er dus op dat je ze niet gaat onder spammen. Je moet affiliate marketing op de juiste manier toepassen, anders jaag je zowel adverteerders weg als je eigen Instagram volgers.


Hoe kun je affiliate marketing toepassen op je Instagram account?

Heb je nog geen account? Dan is stap 1 natuurlijk om een Insta account aan te maken. Probeer het account zo in te richten dat het, hét account kan worden over een bepaald product of niche. 

Zoek van tevoren naar hoe andere accounts het doen, wat posten ze, hoe vaak? Het kan per product/ niche verschillen met wat het meest effectief is. Bouw een account op met veel content over het product / niche. Let op dat het wel even kan duren voordat je alle content er op hebt + dat het enige tijd kan duren voordat je volgers krijgt. Speel dus ‘the long game’.

Instagram voor affiliate marketing

Gaat je site over sneakers gebruik dan als profiel foto een mooie sneaker foto en deel vooral content over mooie, hippe en nieuwe sneakers. Hiermee bouw je vanzelf ook Deen doelgroep op van echte ‘sneaker lovers’. Hierdoor is het mega belangrijk om goed duidelijk te hebben waar je Instagram account over gaat.

Heb je op een gegeven moment veel volgers dan kun je beginnen met jouw eigen affiliate link van een bepaalde schoenenzaak te delen in je profiel. Via deze link kunnen mensen naar de webshop gaan die jij aanraad. 

Heb je meerdere affiliates die je wilt promoten, laat dan een simpele website maken met enkel de merken met affiliate links onder elkaar of een overzicht van de laatste hippe sneakers. 

Zorg dat er niet teveel afleiding is op die pagina, je wilt natuurlijk wel dat mensen op de affiliate links klikken en ook daadwerkelijk iets kopen.


Hoe zorg je met instagram voor veel volgers

Hiervoor heb je vooral geduld nodig. Het kan namelijk wel even duren voordat je een wat groter aantal volgers hebt.

Enkele tips die kunnen helpen zijn:

  1. Plaats regelmatig nieuwe content
  2. Gebruik relevante hashtags
  3. Volg mensen en bedrijven rondom het zelfde onderwerp
  4. Tag bedrijven en/of producten die je promoot

Plaats vooral goede content. Creëer deze zelf of gebruik beelden die rechtenvrij zijn. (Product afbeeldingen met witte achtergrond mag je veelal gewoon gebruiken).


Hoe zorg je dat mensen een band met jouw account krijgen?

Zorg dat je niet overkomt als een of ander spam account. Als je zelf ook op instagram zit, wat voor mensen/bedrijven volg je dan? Wanneer ontvolg je een account? 

Wees een account dat je zelf ook zou willen volgen. Ga dus niet continue zonder meerwaarde je affiliate link lopen te spammen.

Als mensen reageren, ga dan ook de interactie aan. Reageer vooral positief.

Wees realistisch en consistent

Je kunt veel geld verdienen met affiliate marketing maar een Instagram account moet je gewoon net als een site rustig opbouwen. Het gaat je niet vanaf dag 1 lukken. 

Ga voor een lange termijn bron van inkomsten en wees consistent met het posten van nieuwe dingen op je account.

Door Tim van Iersel

Tim van Iersel is de oprichter van AffiliCoach.nl en deelt hier zijn kennis over Affiliate Marketing. Naast bloggen op AffiliCoach, is hij (WordPress) developer en SEO specialist onder de labels Websitescanner en Plugin.nl.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


10+ Jaar evaring
Ervaring als publisher én adverteerder
Al 100+ sites gebouwd