Affiliate marketing

Domeinnaam kiezen voor een affiliate site

Ga je een affiliate site starten? Dan is het belangrijk dat je een goede domeinnaam kiest, maar wat is nou een goede domeinnaam? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van een goede domeinnaam.

Domeinnamen voor affiliate marketing

Ga je een affiliate site starten dan kun je het beste ver vooruit kijken en kiezen voor een domeinnaam die ‘brandable’ is. Het moet met de naam mogelijk zijn om een eigen merk op te bouwen. 

Dit helpt niet alleen met het krijgen van links naar je site maar helpt ook bezoekers opnieuw voor jouw site te kiezen.


Domeinnaam & SEO

Een domeinnaam kan iets invloed hebben op de vindbaarheid van een site op een bepaalde term. 

Exact match domeinnamen zijn alleen niet meer aan te raden. Het helpt nog wel alleen het is moeilijk om je site te promoten als merk tenzij de domeinnaam wel erg kort is.


Domeinnaam & vertrouwen

Het vertrouwen winnen van een bezoeker in de zoekresultaten is waar alles mee begint. Mijn favoriete manier is om gewoon het onderwerp als domeinnaam te hebben, zo heb ik bijvoorbeeld Plugin.nl waar ik WordPress plugins op verkoop en WordPress plugins op maat bouw. 

Houd er wel rekening mee dat je met zulke korte domeinnamen vaak wel veel ervoor moet investeren. Ze kosten al snel in de duizenden euro’s.

Niche + reviews.nl / niche + vergelijken.nl

Start je een site waar je ook vergelijkingen op aanbied? Of een site waar je reviews op plaatst? Ga dan niet meteen voor {onderwerp}vergelijken.nl of {onderwerp}reviews.nl. 

Mensen vertrouwen alleen extreme grote vergelijk en review sites. Het is lastig om met zo’n domeinnaam het vertrouwen nog te winnen.

Domein extensies

Is de .nl en de .com al bezet? Dan kiezen vele voor een .net, .info of zelfs .tk domein. Dit is alleen geen slimme keus. Mensen in Nederland vertrouwen vooral .nl en .com domeinnamen. 

Kies je een andere domeinnaam extensie? Dan zal je extra moeite moeten doen om het vertrouwen te winnen van potentiële bezoekers. 

Niche + boodschap

Een mooie manier die je ook kunt gebruiken is door een boodschap in je domeinnaam te zetten. 

Een domeinnaam als affiliategroei.nl heeft ‘groei’ in de naam. Het zegt al dat de site iets te maken zou kunnen hebben met als affiliate te groeien. 

De domeinnaam is door de woord combinatie ook nog eens brandable geworden.


Koppeltekens in domeinnamen

Koppeltekens zijn een No-go. Mensen typen het niet graag in. Gebruik dit alleen als het niet anders kan en je de domeinnaam zonder koppelteken ook in beheer hebt.

Richtlijnen voor het kiezen van domeinnamen

In het kort:

  • Kies voor een naam die breed genoeg is (eventuele groei).
  • Houd hem kort en makkelijk uitspreekbaar
  • Als het mogelijk is combineer de niche met een boodschap
  • Eindig met de domeinnaam extensie .nl of .com
  • Gebruik geen koppeltekens in de domeinnaam
  • Gebruik geen woorden als kopen, reviews of vergelijken in de domeinnaam.

Domeinnaam registeren

Wil je een domeinnaam registreren? Dan kan ik Neostrada aanbevelen. Hier heb ik zelf mijn domeinnamen ook geregistreerd. 

Wil je een domeinnaam overkopen van iemand anders? Dan zijn hier speciale sites voor zoals DAN.com.

Door Tim van Iersel

Tim van Iersel is de oprichter van AffiliCoach.nl en deelt hier zijn kennis over Affiliate Marketing. Naast bloggen op AffiliCoach, is hij (WordPress) developer en SEO specialist onder de labels Websitescanner en Plugin.nl.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


10+ Jaar evaring
Ervaring als publisher én adverteerder
Al 100+ sites gebouwd