Affiliate marketing

De eerste Parfum Zoekmachine op basis van geur.

Ik ben op zoek naar een parfum met een … geur? Zelf ben ik niet zo bekend in de parfums maar ik weet wel wat voor soort geur ik lekker vind.

Als ik online zoek naar parfums dan heb ik geen flauw idee waar ik moet beginnen. Alle webwinkels focussen op merken ipv de geur. Als er al een zoekfunctie is dan zoek je op basis van andere parfums…

Parfumatch - Parfum affiliate site

Affiliate strategie

Dit is een typisch geval van ‘Scratch your own itch‘ een probleem oplossen waar je zelf tegen aan loopt. Al moet ik toegeven dat het geen extreem groot issue is denk ik wel dat het mij en andere mensen kan helpen.

Een zoekmachine is een tool, in dit geval bouw ik dan ook een tool die mensen kan helpen.


Onderzoeksfase

Stap 1 is natuurlijk om onderzoek te doen. Is er überhaupt vraag naar buiten mijn eigen vraag? Jazeker!

Ahrefs, een SEO tool die ik vaak gebruik geeft aan dat de vraag “welk parfum past bij mij” een maandelijks zoekvolume heeft van 90. Dit is uiteraard niet veel maar genoeg ter validatie.

Parfum zoekvolume

De overige vragen en de zoekvolumes op merk parfums geven natuurlijk ook aan waar de meeste mensen op zoeken.

Dit geeft ook een goed beeld waar de mogelijkheden liggen voor verdere ontwikkelingen van het concept.


Domeinnaam kiezen

De volgende stap, het registreren van een domeinnaam. “een parfum die bij je past”.

Een soort match dus… Parfumatch.nl. Een mooie passende en brand-able domeinnaam.

Domeinnaam: Neostrada
Hosting: Neostrada

Om het project wat levendiger te maken voor mezelf heb ik ook direct binnen 5 minuten een logo gemaakt, deze zal ook dienen als basis voor de ‘huisstijl’.

Parfum affiliate site

Parfum affiliate site bouwen

Omdat ik elke week 1 affiliate site bouw naast klant werk probeer ik niet teveel moeite in 1 site te steken. Ik ga dan ook voor een simpele opzet met de gedachte ‘Throw it at the wall and see what sticks‘.


Techniek: Eigen PHP script
Data: Productfeed vanuit TradeTracker


Techniek

Voor de techniek schrijf ik in dit geval eigen maatwerk PHP code die:

  • Wekelijks de nieuwe feed download
  • Kan filteren binnen de feed op zoekwoorden

Data / Productfeeds

Omdat dit enkel een test is of er überhaupt vraag naar is gebruik ik maar 1 productfeed en ga ik geen uitgebreide site bouwen die ook nog eens meerdere aanbieders vergelijkt.

Om te kunnen filteren op ‘muskus’ en dergelijke zoek ik wel een adverteerder met uitgebreide productbeschrijvingen. Hiervoor gebruik ik natuurlijk eerst mijn eigen adverteerder zoekmachine.

Het bovenste resultaat was in dit geval het beste, Drogisterij.net. Dit kwam bij mij over als de site waar ik het eerste iets zou kopen, daarnaast was de commissie net wat hoger vergeleken met andere adverteerders.

Het belangrijkste van alles is dat ik op de site kon teruglezen dat ze goede product omschrijvingen hadden. Deze kan ik dus gebruiken om op te gaan filteren.


Starten met bouwen

Nu de basis is uitgezocht is het natuurlijk tijd om te starten met bouwen. In dit geval heb ik de HTML / CSS template van deze website (Affilicoach.nl) gekopieerd en wat aangepast in stijl.

Het doel is eerst om puur de website live te krijgen ter beoordeling van een van de affiliate netwerken / adverteerders. Zo kunnen ze een idee krijgen wat ze van de site kunnen verwachten.

Zodra de site is goedgekeurd door de adverteerders kan ik bij de productfeeds.

Dit betekend:

  • SSL certificaat aanwezig
  • Basis teksten op de website aanwezig
  • Geen lorum ipsum teksten meer
  • Duidelijke beschrijving van de website klaar om hem aan te melden bij een affiliate netwerk.

Design

Het onderstaande design is om je een idee te geven hoe de site er voor stond bij aanmelding.

Op basis van de productfeed van een andere adverteerder heb ik de populaire parfums nog wel dynamisch gemaakt.

Deze productfeed miste alleen product beschrijvingen met genoeg info over de geur, de zoekfunctie werkte hiermee dus nog niet naar behoren.

Parfum affiliate site

Inmiddels is de site aangemeld bij TradeTracker en goedgekeurd. Direct na goedkeuring aangemeld bij de eerder geselecteerde adverteerder.

TT adverteerder

Finishing up

Nu de echte data er was heb ik de zoekfunctie nog wat beter gemaakt en de tijdelijke productfeed vervangen door de echte productfeed.

Natuurlijk is de site niet perfect maar de basis staat. Binnenkort ga ik nog een update uitbrengen door extra teksten toe te voegen. Zo wordt de site ook aantrekkelijker voor de zoekmachines.

Parfum zoekmachine

Toekomst

Natuurlijk is dit een vrij basic site en mijn verwachtingen zijn van deze site ook niet hoog. Er zijn geen filters beschikbaar om specifiek te zoeken en er is maar weinig website inhoud.

Mocht de site toch aanslaan dan is daar dan ook de eerste winst te behalen.

Als de site wat uitgebreider was en de data wat breder had hier ook makkelijk een PR nieuwsbericht bij gekund waardoor er ook meteen links naar de site stonden etc. Er zijn dus kansen genoeg maar daarvoor is wel meer tijdsinvestering voor nodig.

Door Tim van Iersel

Tim van Iersel is de oprichter van AffiliCoach.nl en deelt hier zijn kennis over Affiliate Marketing. Naast bloggen op AffiliCoach, is hij (WordPress) developer en SEO specialist onder de labels Websitescanner en Plugin.nl.

10+ Jaar evaring
Ervaring als publisher én adverteerder
Al 100+ sites gebouwd